Chorwackie trunki

Wczasy w Chorwacji to doskonała okazja do poznania tajników narodowej kuchni oraz degustacji charakterystycznych lokalnych alkoholi. Kulinarna podróż w głąb kraju pozwoli w pełni poznać kulturę mieszkańców, a regionalne trunki mogą stanowić doskonały pomysł na prezent z podróży.

Chorwacja – jakich alkoholi spróbować podczas urlopu?

Jednym z najsłynniejszych chorwackich trunków jest uwielbiana wśród turystów Rakija. To mocny napój alkoholowy, poddawany kilkukrotnej destylacji, który wyróżnia się lekkim owocowym aromatem. Rakija, produkowana w Chorwacji, wytwarzana jest głównie z winogron. Trunek posiada zazwyczaj od 50 do 70% alkoholu, a rodowici Chorwaci pijają jeden mały kieliszek tego alkoholu przed obiadem. Popularną odmianą rakiji jest także sljivovica, wytwarzana ze śliwek.

Chorwackie alkohole

Wśród chorwackich piw króluje natomiast Tomislav, czyli ciemne piwo, którego historia sięga najprawdopodobniej 1925 r. Patronem trunku został panujący w okresie od 925 do 928 r. król Tomisław Chorwacki. Do cieszących się popularnością trunków w Chorwacji należą także likiery owocowe. Wśród nich wyróżnia się m.in.: kruskovac na bazie gruszki, maraskino z dzikiej gorzkiej wiśni oraz produkowany z orzechów orahovac.

Najlepsze narodowe trunki Chorwacji

Podczas wizyty w Chorwacji warto spróbować charakterystycznych narodowych alkoholi, które wyróżniają się niezwykłym smakiem i aromatem. Do najciekawszych należą przede wszystkim: rakija, chorwackie likiery jak np. maraskino, orahovac czy kruskovac oraz ciemne piwo Tomislav.

Zapisz