Chorwacka kuchnia

Chorwacja słynie również ze wspaniałej kuchni. Każdy region ma swoje przysmaki, łączy je zasada, że ma być prosto i smacznie. Nad Adriatykiem wyraźnie da się wyczuć wpływy kultury włoskiej, menu bogate jest w sery i makarony. W regionach nadmorskich posmakujemy wyśmienitych ryb i owoców morza. Dla regionów centralnych bardziej charakterystyczne są dania typowe dla kuchni środkowoeuropejskiej – ciężkie, sycące, duszone i pieczone mięsa, zawiesiste sosy i zupy, ciasta z kremem. Będąc w Chorwacji należy oczywiście spróbować lokalnych win lub słynnej rakiji (napój alkoholowy zbliżony do brandy lub bimbru, otrzymywany przez destylację przefermentowanych owoców).

Chorwackie sery

Najbardziej znane dania chorwackiej kuchni

Czego warto spróbować będąc na wakacjach w Chorwacji? Słynną lokalną przekąską jest burek, czyli rodzaj nadziewanego placka, dostępny w każdej piekarni. Znakomicie sprawdzi się on jako drugie śniadanie lub w sytuacji, gdy chcemy zjeść coś pożywnego, nie zamierzamy jednak zatrzymywać się na obiad w restauracji. Innym chorwackim specjałem jest ajwar, czyli gęsty paprykowy sos, z dodatkiem bakłażana i czosnku. Jest znakomity do mięs i dań z rusztu. Specjałem dalmatyńskim jest pršut, czyli obtoczona w soli morskiej, suszona szynka wieprzowa. Popularna w Chorwacji jest również jagnięcina, a mijając okoliczne zajazdy z pewnością zobaczymy jagnięta pieczone na ruszcie.

Warto przeczytać >> 10 potraw, które musisz spróbować będąc w Chorwacji